Sdu en de Omgevingswet

Omgevingswet

De geplande invoeringsdatum van de Omgevingswet (Ow) is 1 januari 2021. Dit lijkt nog ver weg. Maar gezien de omvang en impact start een goede voorbereiding nu. Wij bieden u informatie op maat: van informerend tot, naarmate de invoeringsdatum nadert, de daadwerkelijke toepassing. Elke fase kent een andere informatiebehoefte.

Hoe wij dat doen?

Wij geven support in de aanloop naar de invoeringsdatum toe. Wij bieden u inhoudelijke artikelen (gratis te downloaden als whitepapers) en interessante blogs van onze auteurs, allen expert in hun vakgebied. Ook houden we u op de hoogte van het nieuws, het verschijnen van relevante nieuwe uitgaven en de organisatie van evenementen waarin de Omgevingswet centraal staat. 

Sdu helpt u verder.

Omgevingsplan is een nest vol met koekoekseieren

Omgevingsplan is een nest vol met koekoekseieren

Het toekomstige omgevingsplan is net zoals het huidige bestemmingsplan een gemeentelijke verordening. Decentralisatie zou een prominente rol spelen, maar de overkoepelende wetgeving doet het tegenovergestelde. Daardoor wordt de verordenende rol van de raad aangetast.

Het wettelijk kader bestaat in de eerste plaats uit de Omgevingswet, die volgens de huidige planning in 2021 wordt ingevoerd. Het decentralisatiebeginsel speelt daarin een prominente rol.

Benieuwd naar het volledige artikel?

De Omgevingswet: het omgevingsplan en het rechtsstatelijk tekort

Regering en parlement hebben als wetgever gezamenlijk een zelfstandige rol in de afweging van algemene belangen. De Raad constateert voorzichtig dat de wetgever zijn rol in de praktijk soms beter kan vervullen dan nu gebeurt en vraagt om versterking van de wet en het wetgevingsproces. In deze blog wil ik erop wijzen dat er nog een andere manier bestaat om ‘het rechtsstatelijk tekort’ dat de Raad signaleert aan te vullen. Lees de hele blog van Frans Tonnaer.

Download de gratis whitepaper
afbeelding tekort
De Omgevingswet en Gemeente Delft

Delft betrekt bewoners bij de uitvoering van de Omgevingswet

Als je mensen op het juiste moment betrekt en écht luistert naar hun ideeën worden beslissingen van de gemeente veel breder gedragen. Zelfs als ze uiteindelijk een andere kant op gaan. Het is de achterliggende gedachte van ‘Delfts Doen’, een nieuwe aanpak om Delftenaren te betrekken bij het uitvoeren van de Omgevingswet. En die werkt.

Lees het volledige interview

Blijf op de hoogte

Blijf gemakkelijk en goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Omgevingswet in aanloop naar de datum van inwerkingtreding, door u aan te melden voor de gratis tweewekelijkse e-mailnieuwsbrief Omgevingsrecht

Aanmelden